Káva by vám mohla pomoci prodloužit život – a vědci už vědí, kolik šálků denně potřebujete


Káva by vám mohla pomoci prodloužit život – a vědci už vědí, kolik šálků denně potřebujete

Studie říká, že tento nápoj může mít příznivé účinky – záleží však na množství a na tom, který druh si vyberete.

Z nové studie vyplývá, že pití tří šálků mleté kávy denně, nikoli instantní, snižuje riziko úmrtí člověka.

Téměř půl milionu Britů, kteří se zapojili do studie britské Biobanky, bylo rozděleno podle příjmu kávy: na ty, kteří nepili žádnou, ty, kteří pili nanejvýš tři šálky a ty, kteří pili více než tři šálky denně.

Přínosy byly zjištěny také u osob pijících kávu bez kofeinu.

Studie odhalila, že u středních konzumentů kávy, kteří pijí nanejvýše tři šálky denně, byla během 11 let trvání studie pravděpodobnost úmrtí o 12 procent nižší.

Podle studie Semmelweisovy univerzity v Budapešti a londýnské Queen Mary University bylo také o 17 a 21 procent méně pravděpodobné, že zemřou na srdeční chorobu nebo cévní mozkovou příhodu.

Během trvání studie zemřelo 3,4 % středně silných konzumentů ve srovnání s 3,7 % kávových abstinentů a čtyřmi procenty těch, kteří vypili vyšší množství kofeinu.

Mezi konzumenty kávy dala pětina přednost bezkofeinové, čtvrtina pila kávu z mletých zrn a více než polovina volila instantní kávu.

Dr. Pal Maurovich-Horvat, ředitel lékařského snímkového centra na Semmelweisově univerzitě a také jeden ze spoluautorů studie, řekl: „Pomocí magnetické rezonance jsme byli schopni analyzovat vliv pravidelného příjmu kávy na systém a funkci srdce.“

„Zjistili jsme, že pravidelná nízká až střední konzumace kávy je prospěšná pro zdraví srdce tím, že může zpomalit s věkem související srdeční změny.”

Zdravotní přínosy kávy se však vztahovaly pouze na mletá zrna a nebyly zřejmé mezi konzumenty instantní kávy.

„Zatímco mletá káva byla spojena se sníženou úmrtností z jakýchkoli příčin a s kardiovaskulární úmrtností, nenašli jsme statisticky významnou souvislost mezi pravidelnou konzumací instantní kávy a zdravotními výsledky,” napsali vědci ve své studii.

„Rozdíl mezi různými druhy kávy lze vysvětlit rozdíly v jejich výrobním procesu, protože obsahují různé chemické látky.”

Studie také zjistila, že mletá káva bez kofeinu má zdravotní přínos, protože ti, kdo se „pravidelně“ rozhodovali pro kávu bez kofeinu, měli nižší riziko úmrtí ve srovnání s těmi, kdo kávu nepili vůbec.

V důsledku toho dospěli výzkumníci k závěru, že přínosy kávy jsou pouze částečně způsobeny kofeinem, přičemž klíčovou roli pravděpodobně hrají antioxidanty a další chemické látky.

Doktorka Zahra Raisi-Estabragh, jedna ze spoluautorů studie z londýnské Queen Mary University, uvedla: „Většina účastníků pila buď mletou, nebo instantní kávu. Mletá káva ve středním množství byla spojena s nižším rizikem úmrtnosti – tento přínos však nebyl zjištěn mezi pravidelnými konzumenty instantní kávy.“

„Důvod může souviset s odlišným výrobním postupem mleté a instantní formy, protože obsahují různé přísady.”

Vědci doplnili, že nesoulad mezi zdravotními přínosy mleté a instantní kávy by měl být předmětem budoucího výzkumu.

Horší zdravotní výsledky

Zatímco mírná konzumace mleté kávy byla shledána prospěšnou, více než tři šálky denně již souvisely s horšími zdravotními výsledky.

„Analýza ukázala, že zatímco nízká až střední konzumace kávy byla spojena se sníženými riziky, vysoký příjem kávy souvisel se zvýšenou úmrtností z jakýchkoli příčin a kardiovaskulární úmrtností,” napsali výzkumníci v článku zveřejněném v Evropském žurnálu preventivní kardiologie.

Studie doplnila řadu prací, které se zabývaly vlivem kávy na zdraví, přičemž se rozpoutala ostrá debata o tom, zda je káva dobrá, nebo špatná. Tato práce významně přispívá k argumentaci, že tento oblíbený nápoj je ve skutečnosti prospěšný.

Profesor Steffen Petersen, odborník na kardiovaskulární medicínu z Queen Mary Unversity, dodal: „Káva je jedním z nejkonzumovanějších nápojů na světě. Jeho kardiovaskulární účinky však nejsou příliš známé a některé předchozí studie ukázaly protichůdné výsledky.“

„Pokud víme, jedná se o dosud největší studii, která se zaměřila na vliv kávy na kardiovaskulární zdraví.“

Přeložila j. | Zdroj: The Telegraph
 

Komentáře

  1. Jak přežít budoucí a proces přeměny

    Stručný obsah:
    * to, co se u nás v současné době děje, má vést k zablokování 5. čakry
    * černá magie v médiích, podprahové signály a programy, které v lidech vzbuzují agresivitu a nenávist
    * nárůst počet placených trollů na sítích za účelem represe
    * další prosívání lidí (pozn.: i duší)
    * to, co se nyní děje, je příprava na to, co je před námi
    * od 1.5.2022….. Další šílenství přijde na podzim….
    * nejdůležitější je spojování lidí, vytváření buněk na lokální úrovni
    * začnou být aktuální svépomoci, kontakty, zásoby potravin, sázení stromů, keřů původních odrůd, vytváření ovocných alejích v obcích
    * bude nutné vyhledat či pořídit zdroje vody - studánky, čištění vody, předpokládá výměnný obchod
    * vysílačky
    * jednoduchý návod na přijímání energie do 5. čakry (doporučené meditace hl. také na 3. a 4. čakru)
    * důležitost našich, českých národních symbolů
    * pro udržení zdraví, léčbu by si lidé měli zvolit změnu v přístupu k léčení (pozn. přesměrování člověka od zařízení vedených Ministerstvem smrti k léčitelům)

    https://www.youtube.com/watch?v=VCp63_Yruic&t=1s

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Lidstvo je osvobozováno, protože Aliance bílých klobouků přechází do útoku. SWIFT nahrazen kvantovým finančním systémem

Evropská unie vyjednává o kapitulaci před Ruskem. Falešná Bidenova vláda je odsouzena k zániku

Zatímco vás rozptýlila speciální ruská operace, vláda Spojeného království vydala zprávu, která potvrzuje, že plně očkovaní nyní představují 9 z 10 úmrtí na Covid-19 v Anglii