Seznam 40 miliardářů, kteří zbohatli na COVIDU


Jen v letošním roce bylo na seznam miliardářů přidáno ohromujících 493 nových tváří, podporovaných prudce rostoucímu akciovému trhu a současnou ekonomickou situací. Podívejme se na tento seznam 40 miliardářů, kteří zbohatli na COVIDU hraním špinavých her. 
 
Trhy se propadly a podniky po celém světě se okamžitě dostaly do recese poté, co Světová zdravotnická organizace 11. března 2020 vyhlásila celosvětovou pandemii Covid-19. Ve stejném okamžiku vypadly ze seznamu světových miliardářů podle Forbesu hned několik z nich.

O rok později se věci dramaticky změnily: letos bylo na seznam přidáno ohromujících 493 nových miliardářů, poháněných prudce rostoucím akciovým trhem a obrovskými ekonomickými stimuly. Mezi účastníky bylo nejméně 40 nováčků, jejichž jmění pochází z podniků, které bojují proti Covidu-19.

Díky očkování, kterému pomohli spatřit světlo světa se jednotlivci, jakými jsou generální ředitel společnosti Moderna Stéphane Bancel a spoluzakladatel BioNTech Uğur Şahin, nyní stali místními osobnostmi. Jiní zbohatli tím, že vyráběli vše potřebné včetně personalizovaných ochranných pomůcek, diagnostických testů až po léčbu protilátkami po softwar, který pomáhá úřadům plánovat očkování, což bude klíčové pro obnovu ekonomik a normálního života. 
 
Li Jianquan, prezident čínské firmy pro lékařské vybavení Winner Medical, je nejbohatším z nejnovějších miliardářů. Jeho společnost zbohatla na výrobě roušek a lékařských kombinéz po celém světě pracovníkům v první linii. Jianquan, 64, se stal miliardářem několikrát, když společnost Winner Medical v září 2020 vstoupila na burzu v Shenzhenu a to díky svému 68procentnímu podílu v podniku, který má hodnotu 6,8 miliardy dolarů.

Zdá se, že některé firmy vyrábějící vakcíny jsou tak ziskové, že v předchozím roce vyprodukovaly mnoho miliardářů, zejména: čtyři miliardáři ze společnosti Moderna a společnosti CanSino Biologics se sídlem v Tianjinu, která si v únoru nechala od čínských regulátorů jednorázová očkování licencovat. Výrobci, kteří hromadně vyrábějí vakcíny a smluvní výzkumné firmy, které pomáhají společnostem provádět klinické testy získali výhody, což vedlo k novému nahromaděnému bohatství pro lidi jakými jsou Juan López-Belmonte López ze španělské farmaceutické firmy Rovi a Karin Sartorius-Herbst a Ulrike Baro z německé bio-farmaceutické společnosti Sartorius AG.

Zde seznam čistého jmění 40 účastníků s napojením na podniky bojující proti "pandemii Covidu-19" k 5. březnu 2021:

Li Jianquan a rodina

ČISTÁ HODNOTA: 6,8 MILIARDY USD
ZDROJ BOHATSTVÍ: SPOTŘEBITELSKÉ PRODUKTY
OBČANSTVÍ: HONG KONG
Společnost Winner Medical, vlastněná společností Jianquan, vyrobila miliardy roušek a miliony ochranných kombinéz a plášťů pro zdravotnický personál bojující s pandemií.

Stéphane Bancel

ČISTÁ HODNOTA: 4,3 MILIARDY USD
ZDROJ BOHATSTVÍ: MODERNA
OBČANSTVÍ: FRANCIE
Bancel je generálním ředitelem společnosti Moderna, společnosti se sídlem v Cambridge v Massachusetts, která dne 18. prosince 2020 získala schválení FDA pro svou vakcínu proti Covidu-19.

Liu Fangyi

ČISTÁ HODNOTA: 4,2 MILIARDY USD
ZDROJ BOHATSTVÍ: LÉKAŘSKÉ VYBAVENÍ
OBČANSTVÍ: ČÍNA
Společnost Intco Medical, výrobce osobních ochranných prostředků: rukavice, obličejové masky, izolační pláště a dezinfekční prostředky na ruce, byla založena a vedena Liu Fangyi.

Uğur Şahin

ČISTÁ HODNOTA: 4 MILIARDY $
ZDROJ BOHATSTVÍ: BIONTECH
OBČANSTVÍ: NĚMECKO
Şahin založil BioNTech spolu se svou manželkou a hlavní lékařkou Özlem Türeci jako generální ředitel a spoluzakladatel. FDA 11. prosince 2020 prohlásila, že BioNTech spolupracoval se společností Pfizer na vývoji prvního očkování schváleného úřady ve Spojených státech.

Yuan Liping

ČISTÁ HODNOTA: 3,6 MILIARDY USD
ZDROJ BOHATSTVÍ: FARMACEUTIKA
OBČANSTVÍ: KANADA
Po rozvodu s předsedou firmy Du Weiminem v roce 2020 získal Yuan Liping 24procentní podíl z vakcín Shenzhen Kangtai Biological Products. V srpnu společnost oznámila dohodu s AstraZeneca, britským farmaceutickým gigantem, na výrobu nejméně 100 milionů dávek vakcíny proti Covidu-19.

Hu Kun

ČISTÁ HODNOTA: 2,5 MILIARDY USD
ZDROJ BOHATSTVÍ: LÉKAŘSKÉ VYBAVENÍ
OBČANSTVÍ: ČÍNA
Hu Kun je předsedou společnosti Contec Medical Systems, společnosti registrované v Shenzhenu, která vyvíjí řadu lékařských přístrojů: pulzní oxymetry a plicní přístroje pro kontrolu problémů v oblasti dýchacích cest.

Chen Xiao Ying

ČISTÁ HODNOTA: 2,4 MILIARDY USD
ZDROJ BOHATSTVÍ: INFORMACE O ZDRAVÍ
OBČANSTVÍ: ČÍNA
Chen Xiao Ying je akcionářem v online pobočce Alibaba pro zdravotní péči, Alibaba Health Information Technology, která v září oznámila partnerství s čínskou vakcínovou společností Sinovac za účelem vytvoření digitální platformy pro distribuci očkování proti Covidu-19.

Dai Lizhong

ČISTÁ HODNOTA: 2,4 MILIARDY USD
ZDROJ BOHATSTVÍ: LÉKAŘSKÉ TESTOVÁNÍ
OBČANSTVÍ: ČÍNA
Dai Lizhong je předsedou společnosti Sansure Biotech, diagnostické společnosti, která vyrábí testy na Covid-19. Její diagnostické sady byly schváleny FDA v květnu 2020.

Karin Sartorius-Herbst

ČISTÁ HODNOTA: 2,4 MILIARDY USD
ZDROJ BOHATSTVÍ: BIOFARMACEUTIKA
OBČANSTVÍ: NĚMECKO

Karin Sartorius-Herbst a její sestra Ulrike Baro jsou akcionářkami Sartorius AG, německé biofarmaceutické společnosti založené v roce 1870 jejich pradědečkem Florenzem Sartoriusem. Sartorius dodává laboratorní materiály pro testy na Covid-19 a během vývojového cyklu spolupracovaly s vývojáři vakcín.


Timothy Springer

ČISTÁ HODNOTA: 2,2 MILIARDY USD
ZDROJ BOHATSTVÍ: BIOTECH
OBČANSTVÍ: SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ

Springer je imunolog z Harvardské lékařské fakulty a profesor biologické chemie a molekulární farmakologie; v roce 2010 byl prvním akcionářem společnosti Moderna, kde má 3,5procentní podíl.

Gong Yingying

ČISTÁ HODNOTA: 2,1 MILIARDY USD
ZDROJ BOHATSTVÍ: ZDRAVÍ v IT
OBČANSTVÍ: ČÍNA
Gong Yingying je tvůrcem a předsedou Yidu Tech, čínského startupu zabývajícího se zdravotnickými technologiemi, který pomocí umělé inteligence a velkých dat pomáhal Wuhanu při sledování kontaktů mezi lidmi a koordinaci nouzové reakce.

Weng Xianding

ČISTÁ HODNOTA: 2,1 MILIARDY USD
ZDROJ BOHATSTVÍ: LÉKAŘSKÉ POMŮCKY
OBČANSTVÍ: ČÍNA

Rao Wei a rodina

ČISTÁ HODNOTA: 1,2 MILIARDY USD
ZDROJ BOHATSTVÍ: FARMACEUTIKA
OBČANSTVÍ: ČÍNA
Společnost Shenzhen New Industries Biological Engineering, která vyvíjí řadu diagnostických testů na Covid-19, vededná Rao Wei a Weng Xidingem, který je jejím předsedou.

Sergio Stevanato

ČISTÁ HODNOTA: 1,9 MILIARDY USD
ZDROJ BOHATSTVÍ: LÉKAŘSKÉ OBALY
OBČANSTVÍ: ITÁLIE
Stevanato je největším akcionářem a emeritním předsedou představenstva Stevanato Group, farmaceutické obalové společnosti, která dodává skleněné lahvičky pro očkování proti Covidu-19 a také diagnostické testovací plastové díly.

Noubar Afeyan

ČISTÁ HODNOTA: 1,9 MILIARDY USD
ZDROJ BOHATSTVÍ: BIOTECH
OBČANSTVÍ: SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ


Předseda a spoluzakladatel společnosti Moderna Afeyan je také zakladatelem a generálním ředitelem Flagship Pioneering, společnosti s rizikovým kapitálem v oblasti biologických věd se sídlem v Massachusetts, jejímž prostřednictvím drží akcie v desítce veřejně obchodovaných biotechnologických firem.

Carl Hansen

ČISTÁ HODNOTA: 1,8 MILIARDY USD
ZDROJ BOHATSTVÍ: BIOTECH
OBČANSTVÍ: KANADA
Hansen je bývalý vysokoškolský profesor na University of British Columbia a zakladatel a generální ředitel AbCellera, kanadské biotechnologické firmy, která spolupracovala s Eli Lilly na protilátkové terapii proti Covidu-19, kterou v listopadu FDA schválila.

Juan López-Belmonte López a rodina

ČISTÁ HODNOTA: 1,8 MILIARDY USD
ZDROJ BOHATSTVÍ: FARMACEUTIKA
OBČANSTVÍ: ŠPANĚLSKO
López-Belmonte López je předsedou Rovi, španělského farmaceutického podniku, který v červenci podepsal smlouvu s Modernou o naplnění a balení stovek milionů lahviček s vakcínou proti Covidu-19 v Madridu.

John Oyler

ČISTÁ HODNOTA: 1,8 MILIARDY USD
ZDROJ BOHATSTVÍ: BIOTECH
OBČANSTVÍ: SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ
Oyler je generálním ředitelem a spoluzakladatelem pekingské farmaceutické společnosti BeiGene, která v srpnu uzavřela dohodu s biotechnologickou firmou Singlomics Pharmaceuticals o vývoji, výrobě a distribuci protilátkové terapie Covid-19.

Robert Langer

ČISTÁ HODNOTA: 1,6 MILIARDY USD
ZDROJ BOHATSTVÍ: BIOTECH
OBČANSTVÍ: SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ

Langer je chemický inženýr a profesor na MIT, kde řídí Langerovu laboratoř; má 3% podíl ve společnosti Moderna, kterou pomáhal v roce 2010 založit.

Ren Jinsheng a rodina

ČISTÁ HODNOTA: 1,5 MILIARDY USD
ZDROJ BOHATSTVÍ: FARMACEUTIKA
OBČANSTVÍ: ČÍNA
Ren Jinsheng je předsedou a zakladatelem farmaceutické společnosti Simcere Pharmaceutical Group, která v reakci na rostoucí poptávku posílila výrobu antivirových léků arbidol a zanamivir v naději léčby Covidu-19.


Arvind Lal

ČISTÁ HODNOTA: 1,5 MILIARDY USD
ZDROJ BOHATSTVÍ: LÉKAŘSKÁ DIAGNOSTIKA
OBČANSTVÍ: INDIE

Lal je výkonným předsedou Dr. Lal PathLabs, indické diagnostické společnosti, která poskytuje testování na Covid-19 na svých klinikách a sběrných stanicích po celé zemi.
Prathap Reddy
ČISTÁ HODNOTA: 1,5 MILIARDY USD
ZDROJ BOHATSTVÍ: ZDRAVOTNÍ PÉČE
OBČANSTVÍ: INDIE


Prathap Reddy je zakladatelem a předsedou skupiny Apollo Hospitals Group v Indii, která v říjnu otevřela více než tucet post-Covid rehabilitačních center pro lidi, kteří trpí dlouhodobými následky nemoci.

August Troendle

ČISTÁ HODNOTA: 1,5 MILIARDY USD
ZDROJ BOHATSTVÍ: FARMACEUTICKÉ SLUŽBY
OBČANSTVÍ: SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ
Troendle je generální ředitel a tvůrce Medpace, smluvní výzkumné organizace se sídlem v Cincinnati, která pomáhá farmaceutickým společnostem s klinickými studiemi léků na Covid-19 a také poskytuje testovací služby ve svých laboratořích.

Liang Yaoming

ČISTÁ HODNOTA: 1,4 MILIARDY USD
ZDROJ BOHATSTVÍ: DIAGNOSTIKA
OBČANSTVÍ: ČÍNA
Guangzhou Kingmed Diagnostics Group, která prováděla testy na Covid-19 po celé Číně, předsedá Liang Yaoming.

Itaru Tanimura

ČISTÁ HODNOTA: 1,4 MILIARDY USD
ZDROJ BOHATSTVÍ: ZDRAVOTNÍ PÉČE
OBČANSTVÍ: JAPONSKO
Tanimura je zakladatelem společnosti M3, tokijské společnosti poskytující digitální lékařské služby, která používá software pro zpracování obrazu využívající umělou inteligenci k detekci nakaženého Covidem-19 prohlížením lékařských fotografií. Společnost M3 také provedla klinické zkoušky vakcíny Moderna v Raleigh v Severní Karolíně.

Keith Dunleavy a rodina

ČISTÁ HODNOTA: 1,4 MILIARDY USD
ZDROJ BOHATSTVÍ: ZDRAVÍ v IT
OBČANSTVÍ: SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ
Dunleavy je tvůrcem společnosti Inovalon, cloudové společnosti pro analýzu zdravotnických dat, která spolupracuje s Centers for Medicare a Medicaid Services na poskytování očkování proti Covidu-19 prostřednictvím svého softwarového systému.

Alan Miller s rodinou

ČISTÁ HODNOTA: 1,3 MILIARDY USD
ZDROJ BOHATSTVÍ: SLUŽBY ZDRAVOTNÍ PÉČE
OBČANSTVÍ: SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ
Miller je zakladatelem a výkonným předsedou Universal Health Services, společnosti poskytující zdravotnické služby, která provádí testování na Covid-19 a léčí pacienty ve své síti nemocnic po celých Spojených státech.

Cao Xiaochun

ČISTÁ HODNOTA: 1,3 MILIARDY USD
ZDROJ BOHATSTVÍ: FARMACEUTIKA
OBČANSTVÍ: ČÍNA
Cao Xiaochun je spoluzakladatel a ředitel Hangzhou Tigermed Consulting, farmaceutické smluvní výzkumné firmy, která sponzorovala klinické studie vakcíny CanSino Covid-19.

Xiong Jun a rodina

ČISTÁ HODNOTA: 1,3 MILIARDY USD
ZDROJ BOHATSTVÍ: FARMACEUTIKA
OBČANSTVÍ: ČÍNA
Xiong Jun je generální ředitel společnosti Shanghai Junshi Biosciences, biofarmaceutické společnosti, která spolupracovala s Eli Lilly na výrobě protilátkových terapií pro Covid-19.

Zhu Tao

ČISTÁ HODNOTA: 1,3 MILIARDY USD
ZDROJ BOHATSTVÍ: FARMACEUTIKA
OBČANSTVÍ: ČÍNA

Qiu Dongxu

ČISTÁ HODNOTA: 1,2 MILIARDY USD
ZDROJ BOHATSTVÍ: FARMACEUTIKA
OBČANSTVÍ: KANADA

Yu Xuefeng

ČISTÁ HODNOTA: 1,2 MILIARDY USD
ZDROJ BOHATSTVÍ: FARMACEUTIKA
OBČANSTVÍ: KANADA

Mao Huihua

ČISTÁ HODNOTA: 1 MILIARDA USD
ZDROJ BOHATSTVÍ: FARMACEUTIKA
OBČANSTVÍ: KANADA
Společnost CanSino Biologics se sídlem v Tianjinu získala v únoru od čínských regulátorů podmíněné povolení pro svou jednorázovou vakcínu proti Covidu-19. Jeho spoluzakladateli jsou Zhu Tao, Qiu Dongxu, Yu Xuefeng a Mao Huihua.


Premchand Godha

ČISTÁ HODNOTA: 1,2 MILIARDY USD
ZDROJ BOHATSTVÍ: FARMACEUTIKA
OBČANSTVÍ: INDIE
Godha je předsedou Ipca Labs, výrobce generických léků se sídlem v Bombaji, kterému byl v březnu 2020 FDA zrušen zákaz dovozu, což mu umožnilo prodávat antimalarikum hydroxychlorochin do Spojených států. Než FDA v červenci zakázala jeho použití, byl lék oslavován jako životaschopná léčba Covidu-19.


Feng Yuxia

ČISTÁ HODNOTA: 1,1 MILIARDY USD
ZDROJ BOHATSTVÍ: FARMACEUTIKA
OBČANSTVÍ: ČÍNA
Feng Yuxia je prezidentem JOINN Laboratories, pekingské smluvní výzkumné společnosti, která asistovala při klinických zkouškách potenciálních terapií Covidu-19 v čínském Wuhanu, v raném epicentru této nemoci.


Li Wenmei a rodina

ČISTÁ HODNOTA: 1,1 MILIARDY USD
ZDROJ BOHATSTVÍ: LÉKAŘSKÉ VYBAVENÍ
OBČANSTVÍ: ČÍNA
Li Wenmei je původcem a generálním ředitelem Guangzhou Wondfo Biotech, poskytovatele diagnostických testů, který vyrábí řadu testů na Covid-19.


M. Satyanarayana Reddy

ČISTÁ HODNOTA: 1,1 MILIARDY USD
ZDROJ BOHATSTVÍ: FARMACEUTIKA
OBČANSTVÍ: INDIE
Je zakladatelem a předsedou MSN Group, farmaceutické společnosti se sídlem v Hajdarábádu, která začala v srpnu vyrábět nízkonákladový ekvivalent antivirového favipiraviru na Covid-19.


Jack Schuler

ČISTÁ HODNOTA: 1,1 MILIARDY USD
ZDROJ BOHATSTVÍ: FARMACEUTIKA
OBČANSTVÍ: SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ
Schuler je bývalý prezident Abbott Labs a vlastník 7% podílu ve společnosti Quidel Corp., což byla jedna z prvních firem, které v březnu 2020 získaly povolení FDA pro testování na Covid-19. Je také akcionářem společnosti Inspirotec, a.s. soukromá společnost, která vyvíjí zařízení pro detekci častého výskytu Covidu-19 v atmosféře.


Yu De-Chao

ČISTÁ HODNOTA: 1 MILIARDA USD
ZDROJ BOHATSTVÍ: FARMACEUTIKA
OBČANSTVÍ: SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ
Yu De-Chao je zakladatelem a předsedou Innovent Biologics, čínské biofarmaceutické společnosti, která pracuje na protilátkové léčbě Covidu-19.

Přeložila a. | Zdroj: GGM

Poznámka ke komentářům. Zdá se, že nezobrazování komentářů byl pouze dočasný technický šotek. Komentáře nyní fungují dobře. - tereza


Komentáře

  1. terezko, včera jsem vám psal na oba maily, ani jeden to nevzalo. Psal jsem z tutanoty (svého mailu) a nic. Přišlo to zpátky, že adresa neexistuje. Přitom jsme spolu komunikovali ohledně protokolu. Tak nevím co s tím je. Na minulých stránkách jsem psal pod mirek2. Teď se přihlašuji a nabízí to anonym. m.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je potřeba dát název/Url a do názvu zadat své jméno. Poté se již nebude zobrazovat anonymně.

      Vymazat
    2. to by mohl napsat administrátor jak to je s původními stránkami. Když jsou nedostupné, jestli je funkční poštovní server @tadesco.*** vzhledem k tomu, že se maily vrací tak bude lepší psát na kontakty na protonu. hajc

      Vymazat
    3. Super - návod funguje. Můžete si dát svoje nicky a nemusíme být anonymus.

      Vymazat
  2. Od počátku je to jasné - covid je velká akce pro farmaceutické lobbisty. Však na ně také dojde.

    OdpovědětVymazat
  3. tak si myslím a jsem o tom i přesvědčená, že si toho bohatství moc ti zbohatlíci neužijí, takže tak

    OdpovědětVymazat
  4. Žiadny div. Náš U.S. Billy už od založenia svojej "Nadácie" hlasne vytrubuje, že zdravotníctvo je zlatá baňa. Samozrejme tým myslel len seba, a kámošov...

    OdpovědětVymazat
  5. mel bych dotaz ohledne prispevku. na puvodnich strankach jsem pouzival rss ctecku na diskuzi pod clanky. momentalne ikdyz jsem aktualizoval adrssu se prispevky z diskuze nemacte. je nejaka moznost zprovozneni, nebo je toto jen docasne reseni? Diky za info hajc

    OdpovědětVymazat
  6. Zkouška jak to projde. m.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj miro2 prošel jsi bez ztráty kytičky.

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Lidstvo je osvobozováno, protože Aliance bílých klobouků přechází do útoku. SWIFT nahrazen kvantovým finančním systémem

Evropská unie vyjednává o kapitulaci před Ruskem. Falešná Bidenova vláda je odsouzena k zániku

Zatímco vás rozptýlila speciální ruská operace, vláda Spojeného království vydala zprávu, která potvrzuje, že plně očkovaní nyní představují 9 z 10 úmrtí na Covid-19 v Anglii