Potrefená husa? Hysterická reakce BIS na bezvýznamnou anticenu Big Brother



Jedním z laureátů letošních cen Velký bratr (Big Brother) se stala Bezpečnostní informační služba.
Na poměry BIS bezvýznamná anticena bezvýznamné neziskovky – se vší úctou. O to překvapivější byla ostrá (takřka hysterická) reakce mluvčího BIS, který zcela mimo kontext obvinil pořadatele ze všeho možného i nemožného. Potrefená husa? Jakkoliv věřím, že většina našich zpravodajců jsou profesionálové na svých místech, tak o vedoucím představiteli (který si jezdí pro ocenění od CIA) a oddělení komunikace mám značné pochybnosti.
V 15. ročníku soutěže Big Brother udělila porota neziskové organizace Iuridicum Remedium anticenu v kategorii „Úřední slídil“ české zpravodajské službě BIS za návrh zákona, který jí podle členů poroty umožní nekontrolovatelné využití technologie na rozpoznávání obličejů.


Další bezvýznamné anticeny od bezvýznamné (?) neziskovky

„BIS předložila prostřednictvím vlády návrh zákona, který novelizoval několik právních předpisů upravujících činnost zpravodajských služeb. Jeho součástí je i zřízení nové databáze, která bude po vytěžení digitálních fotografií z celé řady státních registrů využívána k identifikaci osob metodami rozpoznávání obličeje (face recognition),“ uvedla neziskovka na svém webu.
„Problém je zejména v ustanovení, které umožňuje zpravodajským službám, tedy nejen BIS ale i Vojenskému zpravodajství a Úřadu pro zahraniční styky a informace, vytvářet jakousi alternativní databázi digitálních fotografií všech občanů z celé řady státních registrů, jako je evidence obyvatel či registr řidičů,“ dodal podle ČTK ředitel organizace IuRe Jan Vobořil.
Člověk by si řekl: tak co, nějaká neznámá neziskovka rozdala další bezvýznamné anticeny, o kterých ví málokdo. O to překvapivější pro mě byla ostrá reakce mluvčího BIS Ladislava Štichy prakticky obratem zveřejněná na oficiálním Twitteru zpravodajců.

Benga, fízlové, gumy, lampasáci, špiclové, čučkaři…

„Dnes se Vám podařilo udělit cenu lidské hlouposti. Rozhodli jste se podpořit pohled těch, kteří v dobách klidných a bezpečných dávají najevo svoji nechuť k bezpečnostním složkám. Policisté jsou pro ně benga a fízlové, vojáci jsou gumy a lampasáci a zpravodajci špiclové a čučkaři. Stejní lidé, kteří nás urážejí, se nestydí nás žádat o pomoc, když mají problémy,“ napsal mimo jiné mluvčí BIS. „Udělili jste cenu, kterou jste se vysmáli všem, kteří dnes a denně nasazují své životy pro bezpečnost České republiky, vysmáli jste se těm, kteří za svoji zemi už položili život.“
Ačkoliv je mlčení, slovy Karla Kryla, často špatná zbraň, tak „mlčeti zlato“ má rovněž nadále svou platnost. A u tak důležité instituce, jakou zpravodajská služba bezesporu je, bych očekával větší odstup a nadhled. Respektive u jejího mluvčího.
Spojení toho, že porota Big Brothera „ocenila“ BIS za jeden její konkrétní špehovací návrh zákona, s podpořením pohledu lidí na policii jako na „benga“ a „fízly“, na vojáky jako na „lampasáky“ a „gumy“ a na zpravodajce jako na „špicly“ a „čučkaře“, je na úrovni intelektu českých elfů či fake analytiků (ruských dezinformací – neb jiné na světě neexistují) typu Františka Vrábela či Jakuba Jandy. Kritiku jednoho konkrétního kroku – nikoliv BIS jako takové, což je diametrální rozdíl – opravdu nevnímám jako výsměch.

Bez debaty, bez kritiky neuspěje žádná země a nepřežije žádná republika

„Bez debaty, bez kritiky nemůže žádná administrativa a žádná země uspět a žádná republika přežít. To je důvod, proč aténský zákonodárce Solon prohlásil za zločin, když se jakýkoliv občan vyhne polemice (kontroverzi, sporu),“ řekl americký prezident John F. Kennedy v roce 1961 před Asociací amerických vydavatelů novin. Doporučil bych panu Štichovi s panem Koudelkou tento legendární projev k poslechu, nebo přečtení na JFK library. Nebo chce snad BIS být obecně nekritizovatelná?
„Dnes touto cenou vyzýváte, ať je zpravodajská služba hluchá a slepá, protože přeci žijeme v bezpečné zemi, kde se žádný teroristický čin nestal a nestane… Hrozba terorismu se za poslední roky nijak výrazně nezměnila a jen díky práci bezpečnostních složek zatím v ČR k žádnému velkému útoku nedošlo. Pokud však k němu jednou dojde, budete to Vy, kteří se budete ptát, kde byly police a zpravodajské služby. Pak my budeme držet v ruce tuto cenu a Vy budete stát tváří v tvář obětem a pozůstalým. Budete to Vy, kdo si bude muset sáhnout do svědomí, proč jste si v dobách klidných tolik přáli slepé a hluché bezpečnostní složky,“ dodal Šticha.
BIS dnes obdržela anticenu Big Brother Awards za snahu chránit občany ČR před hrozbami terorismu a nekontrolované migrace. Při takové příležitosti se sluší mít “děkovnou” řeč.

Zobrazit obrázek na Twitteru

O tomto tématu mluví hned několik lidí: 273.

Trocha pokory ještě nikoho nezabila…

Že je potřeba být ve střehu a připraven i v dobách klidných, je bez debat. Výzvy k hluchotě a slepotě tajné služby jsem ze strany neziskovky opět nezaznamenal – opakuji, šlo o kritiku jednoho konkrétního kroku. Že v ČR zatím nedošlo k žádnému velkému útoku, je zřejmě i dílem zpravodajců, ale byl bych velmi ale velmi opatrný u termínu „jen díky“. Tohle nabubřelé vyjádření rozhodně není hodno BIS. Co třeba, že zatím u nás není v takovém počtu a zradikalizované formě určitá komunita určitého náboženství? Co třeba, že zatím nepřeskočilo některému z našinců? V obojím případě – díky bohu.
A házet potenciální budoucí velký útok (alibisticky) s předstihem na neziskovku kvůli jedné anticeně? Nezlobte se, ale nevím, zda je to k smíchu, nebo k pláči.

Další letošní laureáti

Dalšími letošními laureáty byl v kategorii „Dlouhodobý slídil“ Pražská energetika za nahrávání rozhovorů s klienty na přepážkách, v kategorii „Firemní slídil“ AVAST za prodej údajů o svých klientech a v kategorii „Výrok Velkého bratra“ poslanec Vít Kaňkovský za slova: „Jsem připraven v Poslanecké sněmovně předložit pozměňovací návrh, který sankce dle GDPR vyloučí.“ Pozitivní cenu Edwarda Snowdena získala pražská koalice za odmítnutí zavedení systému rozpoznání obličeje v kamerách městského kamerového systému.

Soutěž Big Brother se hlásí k odkazu slavné knihy George Orwella 1984 a poprvé se uskutečnila v roce 1998 v Británii. V Česku se koná od roku 2005. Ceny mají upozorňovat na údajné nepřijatelné zásahy do soukromí občanů ze strany soukromých firem i veřejné správy.

Zdroj: svobodne noviny

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Lidstvo je osvobozováno, protože Aliance bílých klobouků přechází do útoku. SWIFT nahrazen kvantovým finančním systémem

Zatímco vás rozptýlila speciální ruská operace, vláda Spojeného království vydala zprávu, která potvrzuje, že plně očkovaní nyní představují 9 z 10 úmrtí na Covid-19 v Anglii

Evropská unie vyjednává o kapitulaci před Ruskem. Falešná Bidenova vláda je odsouzena k zániku