Španělský král Felipe VI. se po platebním skandálu se Saúdskou Arábií vzdá svého dědictví po svém otci Juan Carlosovi I.






Královský dům oznamuje opatření přijatá po této informaci, která staví současnou hlavu státu jako druhého příjemce nadace, která obdržela 100 milionů dolarů od saúdské monarchie, ale připouští, že král Felipe VI. to věděl už rok, protože byl informován právníky Corinny Larsenové. Juan Carlos I., jeho otec, přestane také, díky tomuto kroku, dostávat svůj příděl z obecných státních rozpočtů.

Felipe VI. se vzdává dědictví svého otce a zanechává tak bývalého panovníka Juana Carlose I bez přídělu, který až dosud dostával za těchto podmínek z obecných státních rozpočtů. Královský palác to oznámil v prohlášení vydaném tuto neděli po informaci, že současná hlava státu je druhým příjemcem fondu, jejímž prostřednictvím Juan Carlos I obdržel 100 milionů USD (2,4 miliardy Kč) od Saúdské Arábie. Podle švýcarského deníku Tribune de Genève se vyšetřovatelé domnívají, že to byly úplatky.

Ve svém prohlášení královský palác ujišťuje, že Felipe VI se dozvěděl o jeho „předpokládaném určení jako příjemce Nadace Lucum před rokem. Podle oficiálního prohlášení se informace dostala k panovníkovi prostřednictvím britské advokátní kanceláře, která nepřipojila žádnou dokumentaci, která by tuto informaci akreditovala.

Felipe VI. před notářem potvrdil svůj dopis svému otci, ve kterém také informoval bývalého panovníka, že „nepřijme žádnou účast nebo prospěch v této záležitosti a vzdá se jakéhokoli práva či zájmu, který by se i bez jeho souhlasu nebo znalosti k němu mohl vztahovat k Lucum Foundation a současný král tak v prohlášení popřel, že by o existenci fondu věděl."

Tuto sobotu britské noviny The Telegraph odhalily, že Felipe VI se objevuje jako druhý příjemce „offshore“ fondu Lucum, na jehož bankovní účet byl vložen pro otce údajný dar ve výši 100 milionů USD od Saúdské Arábie. Švýcarské státní zastupitelství zahájilo již vyšetřování, které zůstává utajené, protože má podezření, že těchto 100 milionů je provizí krále Juana Carlose za práce AVE pro Mekku, kterých se zúčastnilo konsorcium španělských společností.

Údajný milionářský dar, který provedl královský protějšek v Saúdské Arábii, Abdullah bin Adbul Aziz Al Saud, byl údajně uložen na účet otevřený v soukromé bance Mirabaud pod jménem Lucum Foundation. Podle deníku The Telegraph, i když na začátku bylo zveřejněno, že Juan Carlos I. byl jediným příjemcem, ve stanovách Lucum se jeví jako druhý příjemce a jako osoba pověřená péčí o zbytek rodiny v případě zdědění nadace současný král Felipe VI.

Ve stejném notářském zápisu, který Felipe de Borbón podepsal v březnu 2019, hlava státu ujišťuje, že neměl tušení „o vlastním účtu nebo účtech třetích osob, zejména jeho dcery“, v jakékoliv investici nebo finanční struktuře." Pokud ho třetí strana, aniž by o tom věděla, označila za „dědice nebo oprávněného“, král se vzdal jakéhokoli „očekávání nebo práva na úroky.“

Oznámení ze Zarzuely (královského paláce) také vyjadřuje prohlášení Juana Carlose I, že nikdy neinformoval svého syna o Lucumově fondu.
Ve svém prohlášení královský palác připomíná slova o příkladnosti, kterou Felipe VI vyhlašuje ve své inauguraci. „V souladu se slovy vyhlášenými ve svém proklamačním projevu a s cílem zachovat příkladnou povahu Koruny chce jeho výsost Král, aby bylo veřejně známo, že jeho výsost král Felipe VI si je vědom svého rozhodnutí vzdát se dědictví po jeho výsosti bývalém králi Juan Carlosovi I. Juan Carlos I tak přestane dostávat apanáž ve výši 194.000 euro ročně.

Královský dům také uvádí, že zrušil funkci emeritní král. Nebude tedy již vydělena suma z rozpočtu, která je poskytována ročně za této podmínky, a která v posledních letech dosáhla oněch 194 tisíc euro ročně.

Bývalý král údajně vytvořil fond Lucum se sídlem v Panamě, dne 31. července 2008, 11 let předtím, než britská advokátní kancelář informovala jeho syna, že byl příjemcem jejích finančních prostředků. Společnost Lucum eviduje také čtyři převody do Španělska pro „osobní potřeby“ během roku 2009 ve výši 800.000 EUR.

Španělská protikorupční prokuratura pokračuje ve svém vlastním vyšetřování údajných komisí v AVE do Mekky, a v rámci téže žádosti požádala o informace ze Švýcarska, aby poskytla důkazy z vyšetřování, k nimž se švýcarská justice dostala, co se týče převodu ze Saúdské Arábie do nadace Juana Carlose I v roce 2008, a poté v roce 2012 na účet bývalé partnerky krále, Corinny Larsenové.

Královský palác informuje, že král jmenoval Javiera Sáncheze-Junca, prestižního právníka z Madridu, bývalého žalobce Audiencia Nacional, a který také zastupuje zájmy Javiera Lópeze, starého přítele, podle královského paláce, Felipe VI a královny Letizie.

Pro tadesco přeložil Pedro | Zdroj: eldiario.es

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Lidstvo je osvobozováno, protože Aliance bílých klobouků přechází do útoku. SWIFT nahrazen kvantovým finančním systémem

Zatímco vás rozptýlila speciální ruská operace, vláda Spojeného království vydala zprávu, která potvrzuje, že plně očkovaní nyní představují 9 z 10 úmrtí na Covid-19 v Anglii

Evropská unie vyjednává o kapitulaci před Ruskem. Falešná Bidenova vláda je odsouzena k zániku