Ruský vicepremiér: Naše banky jsou připraveny odpojit se od SWIFT. Aneb jak se Rusko vypořádává s „hrozbou“ USA

 


Vkládám další článek k aktuálnímu tématu, tento z dubna 2018. - tereza


Ruské finanční instituce jsou připraveny existovat nezávisle na přístupu k SWIFT ( Společnost pro celosvětovou mezibankovní finanční telekomunikaci) – globální mezibankovní platební síť založená na dolaru. Pokud budou Spojené státy a Evropská únie pokračovat ve svých hrozbách, SWIFT odřízneme, uvedl vicepremiér Ruska – Arkadij Dvorkovič.


„Jistě, je to nepříjemné. Tento krok se pro firmy i banky stane překážkou a zpomalí to jejich práci. Bude zapotřebí nasadit některé starší technologie pro přenos dat a provádění výpočtů. Nicméně, vzhledem k tomu, že na tuto hrozbu bylo opakovaně upozorňováno, firmy jsou na odpojení Ruska technicky i psychologicky připraveny,“ sdělil Dvorkovič. Podle zprávy RT a TASS by takový dramatický krok negativně ovlivnil obchodování společností v USA a Evropě.

USA a Evropská únie pravidelně vyhrožovaly odpojením Ruska od systému SWIFT od roku 2014 (kvůli vlastním námitkám společnosti SWIFT), když se rozmohl konflikt na Ukrajině a tyto dvě mocnosti představily první kolo mezinárodních sankcí proti Moskvě za její údajnou účast v konfliktu.

Připomeňme si, že po celou tu dobu, od prvních sankcí Washingtonu proti Moskvě v roce 2014, platební systém MasterCard přestal sloužit klientům sedmi ruských bank. V reakci na to ruská vláda zařídila, aby byl vytvořen národní platební systém. S podporou bankovního systému země byla v roce 2015 představena platební karta Mir, ačkoliv o míře přijetí této inovace v následujících letech neexistují žádná data.

Tohle není poprvé, co USA vyhrožovalo odstřižením největšího spojence mezinárodního bankovního systému (tato hrozba je často používána proti národům, jako je Pákistán, který bude zařazen do seznamu zemí financujících terorismus). Přes léto dokonce vyhrožovaly Číně, jejich největšímu obchodnímu partnerovi, zákazem používání dolarů, pokud nezakročí proti Severní Koreji. Naposledy bylo Rusku vyhrožováno odpojením od SWIFT v září, kdy se jednalo o to, zda naruší sankce proti Severní Koreji.

V roce 2017 předsedkyně ruské centrální banky Elvira Nabiullinová sdělila prezidentu Vladimíru Putinovi, že v případě odříznutí od SWIFT ruský bankovní sektor splňuje všechny nezbytné podmínky pro zajištění věřitelů a provozování platebních systémů. 90% bankomatů v Rusku je připraveno přijmout platební systém Mir, domácí verzi Visa a MasterCard.

SWIFT se proslavil jako objekt hackerského útoku – za jehož původce byli označeni severokorejští agenti – kdy bylo z rezerv centrální banky Bangladéše ukradeno 81 milionů dolarů. Peníze putovaly do Newyorské Federální banky, poté do Manily, kde byly dále sledovány do Macau a poté zkrátka zmizely. Pachatel nebyl nikdy identifikován.



Populární příspěvky z tohoto blogu

Lidstvo je osvobozováno, protože Aliance bílých klobouků přechází do útoku. SWIFT nahrazen kvantovým finančním systémem

Evropská unie vyjednává o kapitulaci před Ruskem. Falešná Bidenova vláda je odsouzena k zániku

Je nutné uvést věci opět na pravou míru. Rozbor obálky The Economist na rok 2023