Americké úřady varují před toxickou chemikálií v domácích testovacích sadách na covid



Některé domácí rychlé testy na covid-19 obsahují jedovatou chemickou látku, která může být podle zdravotníků škodlivá pro děti i dospělé.

Podle příspěvku na blogu Cincinnatského informačního centra pro drogy a otravy došlo k nárůstu náhodného kontaktu s pravděpodobně toxickou látkou v samotestovacích sadách na covid. Mezitím Národní centrum pro kontrolu otrav vydalo před touto chemickou látkou varování.

„Je důležité vědět, že extrakční lahvička v mnoha rychlých antigenních soupravách obsahuje chemickou látku azid sodný jako konzervační činidlo,“ uvedlo centrum. „Tuto chemikálii obsahují soupravy pro rychlé antigenní testy na covid-19 značek BinaxNow, BD Veritor, Flowflex a Celltrion DiaTrust.“

Azid sodný je bezbarvý prášek bez zápachu, do kterého se namáčejí vatové tampony po výtěru. Tato chemická látka se nachází v herbicidech, prostředcích proti škůdcům nebo v airbagu do automobilů.

„Malé dávky azidu sodného mohou snížit krevní tlak a větší dávky mohou mít vážnější zdravotní účinky,“ uvádí se také v doporučení kanadského ministerstva zdravotnictví. „ProClin se nachází také v mnoha stavebnicích. Obsahuje chemické látky, které mohou způsobit podráždění kůže a očí a také alergické reakce.“

Některé nemocnice po celých Spojených státech uvádějí, že obdržely nárůst telefonátů ohledně kontaktu s touto chemickou látkou.

„První případy … jsme začali dostávat zhruba začátkem listopadu,“ sdělila Sheila Goertemoellerová, farmaceutka a klinická toxikoložka lékařského centra dětské nemocnice v Cincinnati. „Byly to opravdu všechny věkové kategorie. Nejvíce jsem se obávala o naše malé děti.“

K náhodnému kontaktu s látkou dochází jak u dětí, tak u dospělých, řekla o víkendu pro WNEP TV doktorka Kelly Johnsonová-Arborová z Národního toxikologického centra ve Washingtonu.

„Lidé si je mohou splést s očními kapkami. Děti si je mohou nakapat na kůži. Dospělí si je někdy omylem dají do očí. Na kůži je dobré je nenechávat, protože by mohly způsobit alergickou reakci nebo kožní vyrážku,“ uvedla.

Úředníci sdělili televizi WNEP, že není nutné testovací soupravy vyhazovat, přesto by lidé měli být při jejich používání obezřetní.

„Používejte je správně, správně je zlikvidujte, a nezpůsobí to problémy,“ řekl redakci Dr. Jeffrey Jahre ze zdravotní sítě Univerzity sv. Lukáše.

Pokud máte podezření, že jste vy nebo někdo z vašich známých chemikálii požili, úředníci doporučují, aby dotyčný nezvracel. V případě zasažení očí si je 15 až 20 minut vypláchněte teplou vodou. Při zasažení kůže ji dobře opláchněte vodou z vodovodu, popřípadě kontaktujte zdravotní službu.

Zdroj: epochtimes.cz 

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Lidstvo je osvobozováno, protože Aliance bílých klobouků přechází do útoku. SWIFT nahrazen kvantovým finančním systémem

Evropská unie vyjednává o kapitulaci před Ruskem. Falešná Bidenova vláda je odsouzena k zániku

Zatímco vás rozptýlila speciální ruská operace, vláda Spojeného království vydala zprávu, která potvrzuje, že plně očkovaní nyní představují 9 z 10 úmrtí na Covid-19 v Anglii